'Contrast op deze plek typeert Haarlemmermeer'

Deel deze pagina
Op 1 januari 2019 fuseert Haarlemmermeer met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De acht wethouders en twee burgemeesters vertellen in de serie ‘Mijn Haarlemmermeer’ over hun bijzondere plek in de nieuwe gemeente die het bezoeken waard is. Wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken, Sport en Ruimtelijke ordening) over zijn plek met twee gezichten.

Staand op de Rijnlanderweg die parallel aan de A5 loopt, sluit Adam Elzakalai zijn ogen. Hij draait zijn rug naar de snelweg.

"Open ik mijn ogen dan zie ik een prachtig polderlandschap: akkers met groeiend graan, omzoomd door bomen waartussen hier en daar een boerenbedrijf te zien is." 

Een gigantische, blauwe Boeing 747 die net de brug over de snelweg is gepasseerd, taxiet voorbij. Elzakalai draait zich om en kijkt de andere kant op.

"Kijk, hier heb je een compleet ander uitzicht! Vliegtuigen die opstijgen en landen, verkeer dat voorbij snelt en de verkeerstoren van Schiphol."


Woensdag 21 november zijn de gemeenteraadverkiezingen voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer Wethouder Adam Elzakalai: “Hier komen twee werelden samen.” Foto: Renata Jansen
 

Rust én dynamiek 

Precies op deze plek komen volgens Elzakalai twee werelden samen. De gemeente zoals die vroeger was en ook voor een deel zal blijven; agrarische en landelijk, en hoe zij nu is: levendig en met een sterk economisch hart.

"Juist het contrast tussen de rust, ruimte en het groen aan de ene kant en de dynamiek aan de andere kant maakt dat ik graag op deze plek kom." 

Het typeert de gemeente Haarlemmermeer omdat het precies die veelzijdigheid laat zien.

"Natuurlijk zijn de fruitboomgaard op de Olmenhorst of Schiphol Plaza ook locaties die Haarlemmermeer kenmerken, maar deze plek heeft alles in zich."

Stoeltje uitklappen 

Graag rijdt Elzakalai vroeg in de ochtend over de Rijnlanderweg op weg naar een afspraak of werk.

"De rood gekleurde zon te zien opkomen boven de weilanden, terwijl de mistsluiers langzaam optrekken boven de poldergrond, betoverend mooi! Tegelijkertijd hoor je de motoren van vliegtuigen die langskomen en zich klaar maken voor een nieuwe vlucht of veilige landing." 

Die tegenstelling ervaren, is letterlijk het beleven van Haarlemmermeer.

"Dus pak die fiets of mik een stoeltje achter in de auto en klap ‘m uit op deze plek. Neem de verschillende gezichten in je op die deze plek te bieden heeft en je snapt wat deze plek bijzonder maakt."

Gepubliceerd op: 
11 jun 2018