Servicecentrum Halfweg open vanaf januari

Publicatiedatum: 
dinsdag 21-11-2017
Het duurt nog een dik jaar voordat Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer officieel één nieuwe gemeente zijn, maar steeds vaker trekken de buurgemeenten samen op. Een kort overzicht van wat er binnenkort al verandert voor mensen die hier wonen en werken.


Vanaf 2 januari 2018 is er in Halfweg een gezamenlijk servicecentrum. Voor inwoners en ondernemers uit Haarlemmerliede en Spaarnwoude én uit Haarlemmermeer dus. Er komen drie balies in het gemeentehuis aan de Haarlemmerstraatweg 51, vooral bedoeld voor burgerzaken. Die balies kunnen ook gebruikt worden als mensen een vergunning willen aanvragen bijvoorbeeld. Voor Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn alle gemeentelijke diensten daar beschikbaar, voor Haarlemmermeer is het aanbod van burgerzaken zoals dat nu in Badhoevedorp is. Daarbij is er ook voor Haarlemmermeer een Ondernemersplein in Halfweg en kunnen Haarlemmermeerders er terecht voor informatie over vergunningen.
 
De gemeentelijke handhavers, die vorige week al in InforMeer aan het woord kwamen, zullen ook werken vanuit Halfweg. En ook de politie neemt haar intrek in het gemeentehuis. Maar dat gebeurt pas in de loop van 2018.
 
De openingstijden zijn voor burgerzaken voor beide gemeente gelijk: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur zonder en met afspraak en voor burgerzaken dinsdagavond van 17.00 tot 20.00 uur alleen met afspraak. De openingstijden voor vergunningen en het Ondernemersplein zijn bij Haarlemmerliede, op afspraak, van maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur. In Haarlemmermeer, op afspraak, van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en dinsdag tot 19.00uur.

Feestelijke opening

Het nieuwe servicecentrum in Halfweg markeert de start van de gezamenlijke dienstverlening. Reden voor een feestje dus. Inwoners en ondernemers kunnen vanaf 2 januari 2018 in Halfweg terecht, maar op maandagavond 8 januari wordt het feestelijk geopend. Tegelijkertijd vindt de nieuwsjaarsreceptie van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude plaats en is er een kleine informatiemarkt over de fusie.

Nieuws

Maar er verandert meer voorafgaand aan de formele fusie op 1 januari 2019. De nieuwskanalen van Haarlemmermeer bijvoorbeeld berichten steeds meer over zaken die in Haarlemmerliede spelen. En de krant van Haarlemmermeer, InforMeer, verschijnt nu ook in Haarlemmerliede. Op de nieuwssite https://haarlemmermeergemeente.nl/informeer-online staan meer nieuwsberichten, óók voor lezers uit Haarlemmerliede. Wie de Facebookpagina van Haarlemmermeer volgt, blijft ook op de hoogte van de belangrijkste zaken in Haarlemmerliede. De digitale nieuwsbrief van Haarlemmerliede blijft in 2018 nog gewoon bestaan.

CJG en WMO

Haarlemmerliede draagt per 1 januari 2018 wij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het Wmo-loket over aan Haarlemmermeer. Ouders met vragen over het opgroeien en opvoeden van kinderen kunnen het CJG Haarlemmermeer bereiken via 023 5541588. Het spreekuur van het CJG op vrijdag in het Dorpscentrum Spaarndam van 9.30-11.30 uur blijft bestaan. Dat spreekuur blijft ook bestaan voor mensen met vragen over een WMO-voorziening. Het WMO-inloopspreekuur op donderdagmiddag in Halfweg is voorlopig vervallen. Wel kunnen mensen met een WMO-vraag op afspraak in Halfweg terecht. Voor lopende hulpverlening van het CJG en Wmo-voorzieningen verandert er niets. Voor nieuwe aanvragen krijgen cliënten te maken met een andere contactpersoon. De welzijnscoaches blijven bereikbaar via 06 19210289 en welzijnscoach@haarlemmerliede.nl.

Gemeenteraadsverkiezingen november 2018

De nieuwe gemeente Haarlemmermeer krijgt vanaf 1 januari 2019 een nieuwe gemeenteraad waarvoor kandidaten uit beide gemeenten zich beschikbaar stellen. Om die reden zijn de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 niet in maart, zoals in de rest van Nederland, maar in november.