Herindelingsadvies naar de provincie

Publicatiedatum: 
woensdag 10-05-2017
De burgemeesters Pieters Heiliegers van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Theo Weterings van Haarlemmermeer hebben woensdag 3 mei het herindelingsadvies van de twee gemeenten aangeboden aan Johan Remkes, de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, en gedeputeerde Jack van der Hoek.
Het herindelingsadvies is het afgelopen jaar tot stand gekomen in een samenwerking van de twee gemeenten en na consultatie van inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Het herindelingsadvies is door beide gemeenteraden op 13 april 2017 vastgesteld en gaat uit van een samenvoeging van de twee gemeenten per 1 januari 2019 tot een gemeente met 31 kernen en bijna 150.000 inwoners. Het advies beschrijft de nieuwe gemeente en is de basis voor de Herindelingswet. Voordat het zover is, buigen ook de provincie Noord-Holland (in juni), de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Eerste en Tweede Kamer zich hierover. 


Van links naar rechts: Commissaris van de Koning Johan Remkes, burgemeester Theo Weterings, burgemeester Pieter Heiliegers en gedeputeerde Jack van der Hoek.

 
De verkiezingen voor een eerste gezamenlijke nieuwe gemeenteraad zijn gepland voor november 2018. Al per 1 januari 2018 komen alle medewerkers van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude in dienst bij Haarlemmermeer. Achter de schermen wordt nu de samenvoeging verder voorbereid.