Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer gaan fuseren

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de gemeente Haarlemmermeer besloten in de zomer van 2016 samen verder te gaan als één gemeente. Want een grote gemeente kan efficiënter werken. Dat helpt Haarlemmerliede om de dienstverlening voor haar inwoners op peil te houden en te verbeteren. En een grote gemeente heeft een sterkere positie in de regio: dat is gunstig voor inwoners en ondernemers van beide gemeenten.

Herindelingsadvies

De gemeenteraden van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en van Haarlemmermeer zijn donderdag 13 april 2017 unaniem akkoord gegaan met het herindelingsadvies voor de samenvoeging van de twee gemeenten per 1 januari 2019. Hierin wordt voorgesteld dat de nieuwe gemeente Haarlemmermeer gaat heten.Reacties

Tot en met 10 februari 2017 kon iedereen reageren op het herindelingsontwerp van 13 december 2016 door een zienswijze in te dienen. In totaal kwamen er bij beide gemeentes samen in totaal 237 zienswijzen binnen van inwoners, dorpsraden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en buurgemeenten. Het merendeel van de zienswijzen ondersteunt het herindelingsontwerp. Het herindelingsadvies is daarom bijna gelijk aan het herindelingsontwerp.

Hoe nu verder?

Het herindelingsadvies gaat naar nu de provincie Noord-Holland, die hierover ook haar mening geeft en het doorstuurt naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het is uiteindelijk aan de Eerste en Tweede Kamer om de Herindelingswet vast te stellen. In november 2018 zijn er verkiezingen voor een gezamenlijke gemeenteraad. De nieuwe gemeente Haarlemmermeer is dan per 1 januari 2019 een feit.

Natuurlijk verbonden

De twee gemeenten zijn al lange tijd natuurlijk verbonden. Ze hebben een vergelijkbare geschiedenis. Ze hebben beide voor een deel een open, agrarisch landschap met verschillende kernen. Bestuurlijk wordt er al veel samengewerkt. Halfweg en Zwanenburg vormen nu eigenlijk al één dorp en hebben gezamenlijk één dorpsraad. Bovendien maakte Haarlemmermeer duidelijk samen met Haarlemmerliede pal te willen staan voor de versterking van de Groene Buffer, van groot belang voor Haarlemmerliede.